τι θεση πρεπει να παρει η Ελλαδα για την γενοκτονια στην Παλεστινη?

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Κοστούνιτσα: 'Οσο υπάρχουν Σέρβοι, το Κόσοβο θα μας ανήκει!!!!

Μία ώρα περίπου μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Βουλή του Κοσόβου ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στο λαό της Σερβίας.

Ο κ. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε παράνομη πράξη την απόσχιση του Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι η Σερβία ακύρωσε την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αλλά και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κοστούνιτσα κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι εφαρμόζουν ανήθικη πολιτική στα Βαλκάνια και την πολιτική αυτή επιβάλουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν πλήττει το γόητρο της Σερβίας, αλλά υποτιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση που δέχτηκε να παραβιάσει βασικές δημοκρατικές αρχές, ανέφερε στο διάγγελμα του ο Κοστούνιτσα.

Ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα διαβεβαίωσε τους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο ότι θα έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη από το σερβικό κράτος απ ότι μέχρι σήμερα. Καταλήγοντας ο Κοστούνιτσα διεμήνυσε ότι «όσο υπάρχουν Σέρβοι το Κόσοβο θα θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας και αν αυτή η γενιά δεν καταφέρει να το επαναφέρει στη σύνθεσή της, θα το καταφέρουν οι επόμενες γενιές».

Τάντιτς: 'Εκκληση για δράση σύμφωνα με τη λογική

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για το κράτος και για όλους εμάς, θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες της Σερβίας, στους ομοεθνείς μας στο Κόσοβο, να κινηθούμε με γνώμονα τη λογική μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το κράτος της Σερβίας θα προβεί σε υπεύθυνες κινήσεις και θα κάνει ό,τι είναι στη δύναμή του προκειμένου να ακυρώσει την αυθαίρετα και παράνομα ανακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσόβου», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς το σερβικό λαό αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η Σερβία έχει αντιδράσει και θα συνεχίσει να αντιδρά κάνοντας χρήση όλων των ειρηνικών, διπλωματικών και νομικών μέσων για την ακύρωση αυτής της πράξης που υιοθέτησαν οι προσωρινοί θεσμοί του Κοσόβου. Η Σερβία απαιτεί από τους διεθνείς θεσμούς στο Κόσοβο να ακυρώσουν αμέσως αυτή την πράξη, που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.

Εκρήξεις και επεισόδια

Εκρηξη σημειώθηκε σήμερα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο, λίγες ώρες μετά την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής, ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής είναι άγνωστο τι την προκάλεσε. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα δικαστήριο του ΟΗΕ και σε μικρή απόσταση από το κτίριο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι το συμβάν ερευνάται. Σύμφωνα με δυτική πηγή άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδες κατά του κτιρίου.

Εξάλλου, επεισόδια προκάλεσαν σήμερα το βράδυ εκατοντάδες, κυρίως νεαροί, διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη της ανεξαρτησία από τη βουλή του Κοσόβου.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομία τους απώθησε αλλά κάποιοι από τους διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς την κατεύθυνση της πρεσβείας. Ακολούθησε συμπλοκή και η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων.

'Εκτακτη συνεδρίαση της σερβικής βουλής

Αύριο (Δευτέρα) το απόγευμα ή το πρωί της Τρίτης θα συνεδριάσει εκτάκτως η σερβική Βουλή, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης για ακύρωση της μονομερώς ανακηρυγμένης ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Η ακριβής ημερομηνία και ώρα της συνεδρίασης θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς πολλοί υπουργοί της σερβικής κυβέρνησης βρίσκονται στο Κόσοβο, προκειμένου να συμπαρασταθούν στην εκεί σερβική κοινότητα.

Η σερβική βουλή αναμένεται να επικυρώσει σε αυτή τη συνεδρίαση την απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση των «παράνομων μέτρων των προσωρινών σωμάτων της τοπικής κυβέρνησης του Κοσόβου για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: