τι θεση πρεπει να παρει η Ελλαδα για την γενοκτονια στην Παλεστινη?

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΜΠΟΥΣ ΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΟΣ ΠΑΣΑ ΝΤΟΡΑ ΠΑΥΣΑΤΩ!!!

Ο Μπους μιλάει και η Μπακογιάνη... ακούειΑνήμερα της εθνικής εορτής της Εθνεγερσίας έγινε η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Μάθιους Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδος και των Σκοπίων Βασιλάκη και Ντιμιτρώφ.
H συνάντηση αυτή έγινε κάτω από τη βαρειά σκιά μιας άλλης συνάντησης, που προηγήθηκε στο σπίτι της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ Βικτώριας Νιούλαντ στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, όταν ο "Ε.Κ." όδευε προς το τυπογραφείο.
Από την συνάντηση αυτή εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, που δείχνουν από την μια μεριά την διχογνωμία θέσεων ανάμεσα σε πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ, αλλά ταυτόχρονα και το μέγεθος της εξάρτησης της χώρας μας από τις ΗΠΑ.
Στη συνάντηση αυτή εκτός από την Νιούλαντ παρευρέθηκαν οι ΥΠΕΞ Σκοπίων Αντ. Μιλοσόσκι και Ελλάδος Μπακογιάννη και ένας από τους οκτώ γραμματείς του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ, που ο ελληνικός τύπος του έδωσε το αξίωμα του υφυπουργού χωρίς να είναι, όπως αποκάλυψε "Το Παρόν" της περασμένης Κυριακής. Η συνάντηση δύο υπουργών υπό την επιτροπεία ενός απλού παράγοντα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δείχνει και το μέγεθος της υποτέλειας των δύο χωρών. Η δε τακτική να βαπτιστεί ένας απλός γραμματέας σε υφυπουργό από τις εφημερίδες θυμίζει την μεσαιωνική καλογερίστικη τακτική, που βάπτιζε το κοτόπουλο ψάρι και το καταβρόχθιζαν Παρασκευή.

Αλλιώς λαλεί η Ντόρα κι αλλιώς ο Κώστας
Η πράξη όμως της Ντόρας Μπακογιάννη να βρεθεί στις Βρυξέλλες δεν καταπίνεται με τίποτα. Χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε να κρατούμε το Σκοπιανό σαν διεθνές πρόβλημα κι αρμοδιότητας του ΟΗΕ. Από μόνοι μας με την παρουσία μας στις Βρυξέλλες ανατρέψαμε αυτή την πολιτική και συνταχθήκαμε με το μέρος των Σκοπίων, που ισχυρίζονται ότι το θέμα της ονομασίας είναι διμερές. Πιο άνετη διπλωματική νίκη δεν μπορούσαν να φανταστούν τα Σκόπια. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Η Μπακογιάννη επί λέξει δήλωσε μετά την συνάντηση: "Επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ". Εκεί σταμάτησε. Όμως ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έχει δηλώσει ρητά ότι η ονομασία θα είναι για όλες τις χρήσεις, πράγμα που παρέλειψε η Ελληνιδα ΥΠΕΞ. ¶λλη μια ασάφεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μετά την ασαφή θέση της χώρας μας στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.

Νέες προτάσεις από παλιό βιολί
Τελικά μετά τη συνάντησή του με τους δύο διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη, στις 25 του μήνα, με δηλώσεις του ο Μάθιους Νίμιτς αποκάλυψε ότι η πρότασή του ήταν να ονομαστούν τα Σκόπια "Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια", γραμένο στα "Μακεδονικά". Αυτό που δεν υπήρχε σ' όλον τον τύπο, αλλά το είπε ο ανταποκριτής του ραδιοφώνου του "ΣΚΑΙ" ( δεν υπήρχε ούτε στην "Ελευθεροτυπία" που είναι επίσης ανταποκριτής) Τσίτσας είναι ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων θα ονομάζονται "Μακεδόνες" κι η γλώσσα τους "Μακεδονική". Αυτό κι αν θα είναι όλεθρος της ελληνικής πολιτικής, εφ' όσον ισχύσει. Αλλά πέρα απ' αυτό, ο Νίμιτς δεν μίλησε καθόλου για την χρήση του ονόματος, παρ' όλο που ερωτήθηκε. Αυτό δείχνει ότι ο Νϊμιτς έχει συνταχθεί με την πολιτική των ΗΠΑ που στοχεύει σε μια διπλή ονομασία, δηλαδή άλλη για τους επίσημους οργανισμούς κι άλλη για το εσωτερικό του κρατιδίου και τις διμερείς του σχέσεις. Δηλαδή θα μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια σαν "Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια", αλλά στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις τους με τ' άλλα κράτη θα χρησιμοποιούν το σκέτο "Μακεδονία".
Αλλά κι αν ακόμα δεχθούν τα Σκόπια μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις, όπως ζητούμε, αυτή την στιγμή, τίποτε δεν εξασφαλίζει την Ελλάδα, για να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όπως είναι γνωστό η σύνοδος του ΝΑΤΟ θα γίνει στο Βουκουρέστι στις 2-4 Απριλίου, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη έως Παρασκευή. Είναι αδύνατον μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να επικυρώσει την συμφωνία. Αλλά το κυριώτερο, δεν προλαβαίνει ν' αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων. Για να έχει κύρος η συμφωνία, πρέπει αφ' ενός μεν να την εγκρίνει το ΣΑ του ΟΗΕ κι αφ' ετέρου να την κατοχυρώσουν τα Σκόπια στο Σύνταγμά τους. Αν τελικά συναινέσουμε με μια απλή συμφωνία με τον Νίμιτς και δεν θέσουμε βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, τίποτα δεν μπορεί να υποχρεώσει τους Σκοπιανούς μετά να υπαναχωρήσουν από την απλή αυτή συμφωνία, τη στιγμή που θα έχουν επιτύχει του σκοπού τους να είναι μέλη της συμμαχίας. Για το λόγο αυτό το βέτο είναι ο μοναδικός δρόμος κι αφού υπάρξει συμφωνία μελλοντική και αφού αυτή επικυρωθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ και αφού αλλάξει το Σύνταγμά τους, τότε και μόνον τότε θα είναι δυνατό να συναινέσουμε στην ένταξή τους σε μια μελλοντική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αν δεν θέλουμε να γίνουμε περίγελως της διεθνούς κοινότητος, στο Βουκουρέστι η επιλογή μας πρέπει να είναι μόνον βέτο.

Η καΐλα Μπους και το εσωτερικό μέτωπο
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους δεν επιθυμεί να τεθεί το θέμα της ονομασίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ κι ενθαρρύνει τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε λύση έστω και την ύστατη ώρα. Η δεύτερη τετραετία του Μπους έχει στεφθεί από τα μεγαλόπρεπα μηδενικά της εισβολής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Και ναι μεν για το Ιράκ γνωρίζουμε ότι τ' αμερικανικά φέρετρα ξεπέρασαν τις 4.000, για το Αφγανιστάν οι απώλειες κρατούνται μυστικές και πιθανόν να είναι περισσότερες.
Στην οικονομία έφθασε τις ΗΠΑ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χειρότερης του 1929. Μοναδική επιτυχία που πιθανόν θα μπορέσει να προβάλει είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ κι η επέκταση της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την περιοχή του Καυκάσου και την Ουκρανία. Μετά τις αντιδράσεις της Μόσχας γνωρίζει ότι για την Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Απέναντί του δεν έχει πια μια καθημαγμένη Ρωσία και τον αείμνηστο μπεκρούλιακα Γέλτσιν, που κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιρλανδία βρήκε την ευκαιρία την ώρα της υποδοχής να πάει να κατουρήσει στις ρόδες του αεροπλάνου που τον μετέφερε. Τώρα του προέκυψε και τ' αγκάθι των Σκοπίων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν φθάνει. Κι εδώ έχει αξία η καταγγελία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ότι η υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή έδωσε χείρα βοηθείας, για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τον σκόπελο του Σκοπιανού. Γι ένα τριήμερο ακόμα η πρόταση Παπανδρέου θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα, ενώ τις ημέρες πρίν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι θα την μονοπωλήσει η ψήφιση του Ασφαλιστικού. Δηλαδή θα προσέλθουμε στην κρίσιμη αυτή σύνοδο, χωρίς οι πολιτικοί να έχουν ασχοληθεί μ' αυτήν και η κοινή γνώμη να μένει τελείως απληροφόρητη.
¶λλωστε, όπως όλα δείχνουν, και η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το Ασφαλιστικό στη Βουλή για ψήφιση λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και η φασαρία που ακολούθησε με τα συλλαλητήρια και τις απεργίες, μάλλον προς αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης έγινε, παρά για μια ενθουσιώδη εφαρμογή των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων. Ακομα και στα μικρά παιδιά ήταν γνωστό το τι θα επακολουθούσε.

> Θάνος Κώστας- Καλοσκοπίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: