τι θεση πρεπει να παρει η Ελλαδα για την γενοκτονια στην Παλεστινη?

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΠΙΟ ΠΙΚΡΟΣ ΦΕΤΟΣ Ο ΟΒΕΛΙΑΣ!!!

Σύμφωνα με τους υπουργούς, οι τιμές παραμένουν σταθερές. Σύμφωνα με τους καταναλωτές, η ακρίβεια καλπάζειΗ διεθνής επισιτιστική κρίση που έχει ξεσπάσει, έδειξε σ' όλο το μεγαλείο την τακτική συσσώρευσης του παγκόσμιου πλούτου σε λίγα χέρια.
Oι καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πεινασμένων δείχνουν το μέγεθος της πείνας των λαών, που τα κεφάλια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας έχουν επιβάλει κι αδιαφορούν για το φαινόμενο.
Ήδη στην Ινδία και την Αϊτή είχαμε τους πρώτους νεκρούς από τις ταραχές. Ενώ στην Αίγυπτο ο στρατός παρασκευάζει και διανέμει το ψωμί, μετά τις βίαιες ταραχές στο Κάιρο. Στην Ταϋλάνδη, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχουν επιβληθεί περικοπές στις πωλήσεις του στις εγχώριες αγορές. Κατά τα πιο επίσημα στοιχεία, από το 2006 έχουν αυξηθεί οι τιμές των τροφίμων κατά 45%. Στο χορό των ταραχών καθημερινά μπαίνουν κι άλλες χώρες, κυρίως αφρικανικές και ασιατικές και τα πρώτα κανόνια έσκασαν στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, παρά το γεγονός ότι η Κίνα παρουσιάζει το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης.

Η ελληνική αγορά
Στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δεν είναι δυνατό να μένει αλώβητη η ελληνική. Μπορεί η αύξηση των τιμών να μη φθάνει το εξωφρενικό ποσοστό του 45% στα τρόφιμα, αλλά τα είδη κατανάλωσης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το διπλάσιο του πληθωρισμού που συνεχίζει να τρέχει στα 4,4% και να στεγνώνει τα λαϊκά εισοδήματα.

Παράλληλα η κοροϊδία ξεπερνά κάθε όριο. Θέλει η κυβέρνηση να μας πείσει ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα κοστίζει το ίδιο με το περσινό. Μα μόνον η αύξηση του πληθωρισμού δείχνει το αντίθετο. Πιθανά θα καθηλωθούν οι τιμές του κρέατος, αλλά δεν αποτελείται μόνον από κρέας το πασχαλινό τραπέζι. Ακόμα κανείς δεν έχει ασχοληθεί, αν οι φετεινές πωλήσεις κρέατος θα φθάσουν τις περσινές. Ίσως το πασχαλινό τραπέζι ν' αγγίξει το περσινό κόστος, αλλά μάλλον θα φάμε λιγώτερο, για να ισοσκελίσουμε την ακρίβεια. Αυτό είναι βέβαιο, αφού τόσο οι προαναγγελθέντες αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο από την κυβέρνηση όσο και η νέα σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η γαλαζοπράσινη ΓΣΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ήδη το νέο άλμα της τιμής πετρελαίου προοιωνίζει νέα κούρσα ακρίβειας.
Σαν να μην έφθαναν τα τόσα βάσανά μας, ήλθε και η έκθεση από τις Βρυξέλλες, που λέει ότι τα στοιχεία προϋπολογισμού που δόθηκαν είναι λανθασμένα. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα πιάσουμε τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε καθεστώς επιτήρησης, που σημαίνει νέα και πιο άγρια λιτότητα στα εισοδήματα των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο ανάγγειλε κι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας την Μ. Τρίτη, που συνέστησε για μια ακόμη φορά σφιχτή εισοδηματική πολιτική και πιο γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι προκλήσεις του κοινού αισθήματος από τον Νικ. Γκαργκάνα δεν έχουν τέλος, αφού μια εβδομάδα πριν είχε χαρακτηρίσει μύθο τα υπερκέρδη των τραπεζών κι ας είχαν ανακοινώσει οι ίδιες οι τράπεζες αύξηση των κερδών τους κατά 60%.
Δεν έκανε όμως κανένα λόγο ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν πλέον με βάση το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αλλά με βάση το αυξημένο επιτόκιο καταθέσεων, στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα, και που είναι κατά πολύ υψηλότερο. Δηλαδή το χρήμα ακολουθεί κι αυτό την ανοδική πορεία της αγοράς. Έτσι δεν θα εξανεμίζεται μόνον το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά θ' αυξάνει και την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερου δανεισμού. Ήδη η αύξηση δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών, κατά την πενταετία 2003- 2007, ανήλθε στο εξωφρενικό ποσοστό του 189% έναντι του 51% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

Ενώ παράλληλα, πέρα από τ' αυξημένα επιτόκια οι τράπεζες στραγγίζουν ακόμα περισσότερο τους δανειολήπτες με όρους, που κυριολεκτικά τους καθιστούν όμηρους τους. Υποχρεώνουν να παραμένουν πελάτες τους για διάστημα από επτά έτη και πάνω και αν τολμήσουν να πάνε σ' άλλη τράπεζα ή να εξοφλήσουν νωρίτερα το δάνειο, τους χρεώνουν μ' έξοδα που μπορεί φθάσουν ακόμα και τα 5.500 ευρώ, ενώ σιωπηλά επαναφέρουν επιβαρύνσεις, που έχουν καταργηθεί με δικαστικές αποφάσεις. Είναι αδύνατο για ένα δανειολήπτη να καταφύγει στη δικαιοσύνη για μια επί πλέον χρέωση 300 ευρώ, όταν για έξοδα θα χρειαστεί πολλά περισσότερα χρήματα.

Από τον Γκαργκάνα στον Κουκιάδη
Κάποτε είχε μπει αρνητικά στην ζωή μας ο Σπράος με τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό, που τις πλησιάζει ο νέος νόμος της ΝΔ, που δεν είναι τίποτ' άλλο από "βελτίωση" του νόμου Ρέππα. Μπορεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ να φωνάζει για μείωση των συντάξεων κατά 6%, αλλά ξεχνά να μας πει ότι από την πρώτη του 2008 θα έπρεπε να μειωθούν κατά 4,5% με βάση το νόμο Ρέππα. Μας δουλεύουν κανονικά. Όπως μας δουλεύουν κανονικά με την έκπληξή τους για την έκθεση για το εργασιακό καθεστώς, που παρέδωσε η επιτροπή Κουκιάδη, του νέου προσώπου που μπήκε αρνητικά στην ζωή μας.
Οι προτάσεις του Κουκιάδη δεν είναι άλλες από τις από χρόνια αποφάσεις των Βρυξελλών για ελαστικοποίηση του εργασιακού καθεστώτος. Δηλαδή έφθασε η ώρα να γίνει καθεστώς η μερική απασχόληση και οι αδιάκριτες και χωρίς αποζημιώσεις απολύσεις καθώς και η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Μπορεί η υπουργός Φάνη Πάλλη- Πετραλιά να ισχυρίζεται ότι η απόφαση είναι κυβερνητική υπόθεση, αλλά κρύβει ότι οι προτάσεις αποτελούν ντιρεκτίβα της ΕΕ και κάποια στιγμή θα νομοθετηθούν, όπως έγινε με το Ασφαλιστικό. Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του το ΠΑΣΟΚ για τη νέα επίθεση στις λαϊκές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος, αλλά ξεχνάει να μας πεί ότι ο Κουκιάδης υπήρξε ευρωβουλευτής του.

Το πόσο κατευθυνόμενες από τις Βρυξέλλες είναι οι πρότασεις, μας το δείχνει ανάγλυφα η επισήμανση ότι το καθεστώς της μερικής απασχόλησης στη χώρα μας παρουσιάζει σημαντική υστέρηση έναντι της εφαρμογής του στις άλλες χώρες της ΕΕ. Μέσα όμως στις προτάσεις κρύβεται και η ύπουλη επέκταση των ορίων εργασίας. Επιτρέπεται στους συνταξιούχους να εργάζονται με μερική απασχόληση και μάλιστα να λαμβάνουν αποζημίωση από το Ταμείο Ανεργίας ανάλογης της αμοιβής τους. Με άλλα λόγια μειώνουν τις συντάξεις, επιτρέπουν την μερική απασχόληση και την μερική συνταξιοδότηση, και θέλουν να παρουσιάσουν την παράταση των ορίων απασχόλησης σαν οικειοθελή απόφαση των εργαζομένων. Είναι ο πιο σκληρός εκβιασμός και η πιο ύπουλη εκδούλωση των ανθρώπων. Με τις συντάξεις πείνας, ποιος είναι αυτός που θ' αρνηθεί την παράταση των χρόνων εργασίας του, όταν μάλιστα η ανεργία δεν λέει να κατέβει από τ' απαράδεκτα υψηλά ποσοστά της, που τη μια ξεπερνάει το 8% και την άλλη υποχωρεί στο 7,9% μέσα σε τυμπανοκρουσίες. Όμως δεν ακούσαμε από κανένα κυβερνητικό στέλεχος ούτε περιλαμβάνεται στις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ ότι θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις, για να φθάσει η ανεργία στα ποσοστά που έπρεπε να βρίσκεται, λίγο κάτω από το 5% με βάση τα κέρδη τους και τις φοροαπαλλαγές τους. Αλλά οι εντολές των Βρυξελλών είναι άλλες. Βοηθείστε τις επιχειρήσεις να έχουν κέρδη και να κάνουν επενδύσεις σε ξένες χώρες με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, προκειμένου να επεκταθεί η επιρροή της Ευρώπης.

Κατά τα άλλα το αρνάκι θα πουληθεί στις περσινές τιμές σε βάρος των κτηνοτρόφων και υπέρ των μεσαζόντων. Αυτό κι αν είναι κυβερνητική επιτυχία.. Το παν είναι να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: