τι θεση πρεπει να παρει η Ελλαδα για την γενοκτονια στην Παλεστινη?

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ!!!

Ερωτηματικά εγείρει η απόφαση του κ. Λιάπη να μην δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία για τα κονδύλια του Υπουργείου ΠολιτισμούΟ υπουργός Πολιτισμού, Λιάπης αρνείται να δώσει στοιχεία σχετικά με την τύχη 140 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από το 2003 έως το 2007 σε ποικίλους οργανισμούς και σωματεία, πολύ συχνά κατατιθέμενα σε λογαριασμούς ιδιωτών.
Αμέσως αφότου προέκυψε η υπόθεση Ζαχόπουλου, στις 16/1, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Μάκης Βορίδης είχε ζητήσει με ερώτησή του στη Βουλή, τον κατάλογο των φορέων που έλαβαν επιχορηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού μέσα από τον ειδικό λογαριασμό του ΥΠΠΟ που προέρχεται από το μέρισμα του δημοσίου στον ΟΠΑΠ και φέρει αριθμό 234372/1.

Το υπουργείο χορήγησε τον κατάλογο στον Μάκη Βορίδη και στις 14 Μαρτίου 2008, οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης, Βαΐτσης Αποστολάτος και Αδωνις Γεωργιάδης κατέθεσαν από κοινού ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Λιάπη σχετικά με την τύχη των χρημάτων που διενέμεντο από τους "ειδικούς λογαριασμούς" του ΥΠ.ΠΟ. και δη σε περιπτώσεις επιχορηγήσεων άνω των 20.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον Υπουργό να διευκρινίσει σε ποιους λογαριασμούς κατατέθηκαν τα χρήματα, αν οι λογαριασμοί αυτοί ήταν νομικών ή φυσικών προσώπων και αν το υπουργείο πραγματοποίησε κάποιον έλεγχο ως προς το αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν όντως για τον σκοπό που διατέθηκαν στους συγκεκριμένους φορείς.
|Με έκπληξη οι βουλευτές εισέπραξαν από το υπουργείο μία αρνητική απάντηση, βασιζόμενη στην 28055/31.05.2001 κοινή υπουργική απόφαση των τότε υπουργών Πολιτισμού κ. Βενιζέλου και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη. Ως εκ τούτου, απαντά ο κ. Λιάπης "δεν προκύπτει αρμοδιότητα ελέγχου από το ΥΠ.ΠΟ στη διαχείριση των χρημάτων από τους επιχορηγηθέντες φορείς".
Να σημειώσουμε εδώ ότι αναφορές σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος μέσω ειδικών λογαριασμών του ΥΠ.ΠΟ. έχουν γίνει και στο παρελθόν και πάντοτε με φερόμενο ως υπεύθυνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού και στις δύο κυβερνήσεις Σημίτη. Συγκεκριμένα, στις 18 Απριλίου του 2000, δύο εβδομάδες μετά την παραλαβή των καθηκόντων του Υπουργού Πολιτισμού από τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος είχε δημιουργήσει σάλο με την δήλωσή του στα ΜΜΕ ότι "βρήκε τρύπα τριών δισεκατομμυρίων στο υπουργείο Πολιτισμού" και την οποία απέδιδε σε επιχορηγήσεις προς διάφορους συλλόγους που δόθηκαν το 1998 επί υπουργίας Βενιζέλου.
Ο κ. Πάγκαλος είχε δεχθεί τις επικρίσεις του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και ουσιαστικά το θέμα θάφτηκε, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Σε λιγότερο από ένα χρόνο , ο κ. Βενιζέλος επανεγκαταστάθηκε στο "αμαρτωλό" υπουργείο για να προβεί στις 31 Μαΐου του 2001 σε κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ουσιαστικά έδινε και εξακολουθεί να δίνει στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού το δικαίωμα να μοιράζει ανεξέλεγκτα εκατομμύρια σε τυχάρπαστους φορείς, χωρίς αυτοί να υπόκεινται σε έλεγχο για το τι κάνουν με τα χρήματα αυτά.
Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Γλαυκώπις Αθηνά" που ανήκει στο σωματείο των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού έλαβε περί 3,5 εκατομμύρια ευρώ για κατασκηνώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες και… αγορές βιβλίων (7.000 ευρώ) που ποτέ δεν έγιναν, χρήματα τα οποία κατετέθησαν στον προσωπικό λογαριασμό κάποιου υπαλλήλου του ΥΠ.ΠΟ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, το υπουργείο όχι απλά δεν υποχρεούται να διερευνήσει για το πώς δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα αλλά ούτε και ενδιαφέρεται για την τύχη 3,5 εκατομμυρίων.

Η απόφαση του κ. Βενιζέλου δεν αναιρέθηκε ποτέ, ούτε από τον πρωθυπουργό που τον διεδέχθη στο υπουργείο, ούτε από τον Γιώργο Βουλγαράκη ούτε από τον Πέτρο Τατούλη ούτε ουσιαστικά και από τον Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος απλά τον έχει «παγώσει», ως αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που δέχθηκε από τον Μάκη Βορίδη και την λοιπή κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ.
Χρειάστηκαν να περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια ζημιογόνου και καταχρηστικής δράσης από το υπουργείο Πολιτισμού και τις ηγεσίες του για να ελεγχθεί κι αυτό από ένα μικρό νεοεκλεγέν κόμμα, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αναλυτικός κατάλογος των φορέων που εισέπραξαν

> Παναγιώτης Δούμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: