τι θεση πρεπει να παρει η Ελλαδα για την γενοκτονια στην Παλεστινη?

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ, ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ!!!

Μερικά από τα δεκάδες ευρήματα  που κατασχέθηκαν από την αστυνομία στην οικία του Κώστα ΚαρράΟ 70χρονος εφοπλιστής και βιομήχανος Κώστας Καρράς, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ιδρύθηκε το 1972 από τον ίδιο και τη σύζυγό του Λυδία, με έδρα στην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα). Συνελήφθη προ ημερών μετά από έρευνα στο σπίτι του στην Πλάκα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων. Στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 μαρμάρινα αντικείμενα (κιονόκρανα και επιτύμβια), 11 πήλινα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων αρύβαλλοι (μικρά αγγεία γεμάτα λάδι που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να αλείφουν τα σώματά τους και να καθαρίζουν το δέρμα τους μετά τις ασκήσεις) και λήκυθοι (ελαιοδόχα αγγεία, στενόστομα με κάθετη λαβή), εννέα αρχαία νομίσματα (χρυσά, ασημένια και χάλκινα), τέσσερις εικόνες, τέσσερα θρησκευτικά βιβλία του 17ου & 18ου αιώνα, ένας χάλκινος σταυρός, μια χάλκινη λειψανοθήκη και ένα χάλκινο δακτυλίδι το οποίο φέρει πολύτιμο λίθο, μεταξύ άλλων. Ακολούθησε την επόμενη ημέρα έρευνα στο γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου βρέθηκαν άλλα 92 αρχαία αντικείμενα.
Όλα τα παραπάνω αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του σχετικού νόμου και δεν είχαν δηλωθεί, όπως επιβάλλεται, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο "Βήμα", αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για "ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, που προσδίδει νέα διάσταση στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αφού και σε άλλη περίπτωση είχαν βρεθεί παράνομα αρχαία αντικείμενα στην κατοχή μελών της συγκεκριμένης εταιρείας".

Στην απολογία του για τα ευρήματα στην οικία του, ο κ. Καρράς τόνισε, όπως γράφει το "Βήμα", ότι "τα μαρμάρινα αντικείμενα τα είχε βρει στο οικόπεδό του, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη, όταν το αγόρασε τη δεκαετία του 1970, ενώ τα θρησκευτικά είδη τα είχε αγοράσει". Το θέμα εξετάζει η 23 τακτική ανακρίτρια.

Ποιος είναι
Τα παραπάνω εμπίπτουν στη σφαίρα του αστυνομικού ρεπορτάζ. Για να δούμε όμως ποιος είναι ο προαναφερόμενος κύριος. Ο Κώστας Καρράς έχει σαφώς ανάμειξη στα κοινά. Είναι ιδιαίτερα γνωστός στους "εκσυγχρονιστικούς" και "προοδευτικούς" κύκλους για τη γενναιοδωρία του. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
Ο Κώστας Καρράς είναι υιός του πρώην ιδιοκτήτη της Τράπεζας Κρήτης (που αργότερα πουλήθηκε στον Κοσκωτά). Ασχολείται με αναστηλώσεις ναών, αλλά και με την προστασία παραδοσιακών οικισμών στην Ύδρα, στην Αράχοβα και στις Κυκλάδες. Το καλοκαίρι του 2007, η δραστήρια Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας είχε ανακαλύψει μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων στην κατοικία άλλου εφοπλιστή, ο οποίος διαμένει επίσης στην Πλάκα και είναι μέλος της εταιρείας. Ο εφοπλιστής είχε αρνηθεί την εμπλοκή του σε παράνομες πράξεις, ενώ η σχετική δίκη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Σε απάντησή του σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" το καλοκαίρι του 2007 για την παραπάνω υπόθεση, ο κ. Καρράς είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Σταύρο Ψυχάρη.

Λουλούδι του πολιτικού μπαξέ
Ο Κώστας Καρράς είναι εδώ και 20 σχεδόν χρόνια μέλος του λεγόμενου Steering Committee της Λέσχης Bilderberg. Είναι ο μόνος Έλληνας που συμμετέχει στην Επιτροπή της Λέσχης, στις οποίας τις συνεδριάσεις έχουν κατά καιρό παραστεί πολλοί Έλληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες. Η διασύνδεσή του με σημαντικά κέντρα αποφάσεων του πλανήτη, είναι δεδομένη. Τον Σεπτέμβριο, μόλις, του 1974, στον απόηχο της τουρκικής εισβολής, ο Κώστας Καρράς ίδρυσε μαζί με τον πρώην αποικιακό κυβερνήτη σερ Χιού Φουτ την ομάδα "Φίλοι της Κύπρου" στο Λονδίνο. Στη συγκεκριμένη ομάδα μετείχαν Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου. Πρόεδρος της ομάδας ανέλαβε από κάποια στιγμή και μετά ο λόρδος Νίκολας Μπέθελ και αργότερα ο ανθέλληνας λόρδος Κόρπετ, υποστηρικτής των Τούρκων εποίκων της Κύπρου.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας συμμετείχε, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, σε πολλές συνεδρίες του Wilton Park (δημιουργήθηκε πριν από περίπου 60 χρόνια από το βρετανικό Foreign Office, για τη διαμόρφωση πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις και διοργανώνει πάνω από 50 συνέδρια σε ετήσια βάση) με θέμα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας, πρωτοστάτησε στις επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών από το 1985, εποχή που και οι 'Φίλοι της Κύπρου' εγκαινίασαν τις επαφές (με τη στήριξη του ΑΚΕΛ) μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στο Κάμπτεν Τάουν του Λονδίνου, προωθώντας την ιδέα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την ίδια εποχή, ίδρυσε και το "Ελληνοτουρκικό Φόρουμ".
Και εδώ αρχίζουν τα πολύ «ωραία»: ο κ. Καρράς, συγκαταλέγεται στους ιδρυτές του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" (CDRSEE), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στόχο έχει την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας. Είναι μάλιστα ο εισηγητής του Κοινού Σχεδίου Ιστορίας των Βαλκανίων και υπεύθυνος του "προγράμματος". Ο κ. Καρράς προλόγισε το βιβλίο της υποστηρίκτριας της Μαρίας Ρεπούση, καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη, με τίτλο "Clio in the Balkans".
Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Κώστας K. Καρράς συμμετείχε σε εκδήλωση υπέρ του Σχεδίου Ανάν στο St Anthony's College της Οξφόρδης, μαζί με επώνυμα στελέχη του ΑΚΕΛ, Τουρκοκύπριους συγγραφείς, στελέχη των Φίλων της Κύπρου, τον Τουρκοκύπριο πολιτικό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την Καίτη Κληρίδη και τον Αλβάρο Ντε Σότο, μεταξύ άλλων.

Δεν έχασαν καιρό
Οι γνωστοί-άγνωστοι της εκσυγχρονιστικής Αριστεράς, δεν έχασαν καιρό, μόλις κοινοποιήθηκε η υπόθεση. Προχώρησαν στη δημοσιοποίηση κειμένου συμπαράστασης και στη συλλογή υπογραφών. Διαβάστε απόσπασμα από το κείμενο και ποιοι υπέγραψαν, μεταξύ άλλων:
"Ο Κώστας και η Λυδία Καρρά έχουν αφοσιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με διαρκή και επίπονη προσπάθεια, κυρίως μέσα από τα όργανα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού… Μας προκαλεί για τον λόγο αυτό μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη το νέο της αιφνίδιας και εξονυχιστικής έρευνας της κατοικίας τους, της διενέργειας ανάκρισης σε βάρος του Κώστα Καρρά για τυχόν παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, και της υποχρεωτικής διανυκτέρευσης του Κώστα στο κρατητήριο… Εκφράζουμε την αμέριστη εμπιστοσύνη και υποστήριξή μας στον Κώστα και στη Λυδία Καρρά και την ευχή ότι οι θεσμοί της χώρας μας θα λειτουργήσουν όπως πρέπει με σεβασμό στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου και στα ατομικά δικαιώματα".
Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει μεταξύ πολλών άλλων, κυρίως εφοπλιστών οι: Μιχάλης Κακογιάννης, Κάτια Δανδουλάκη, Χρήστος Γιανναράς, Πέτρος Θέμελης, Νάσος Βαγενάς, Μάγια Τσόκλη, Ανδρέας Παπανδρέου, Στράτης Στρατήγης, Νίκος Μουζέλης, Θάλεια Δραγώνα, Κώστας Ζέπος, Λουκάς Τσούκαλης, Θάνος Βερέμης, Θεόδωρος Κουλουμπής, Ζωή Παπαδοπούλου-Κουλουμπή, Ριχάρδος Σωμερίτης, Αλκης Κούρκουλας, Βασίλης Πεσματζόγλου, Αννα Διαμαντοπούλου.
Στο ΠΑΣΟΚ όμως, η είδηση ότι τη διαμαρτυρία υπέγραψαν ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέας αλλά και η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Θάλεια Δραγώνα και η βουλευτής Αννα Διαμαντοπούλου, δημιούργησε ένταση και διαξιφισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: